Malzemeler;
Pırasalı içi
için;
- 1 kg pırasa
- 2-3 adet kuru soğan
- Tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı kadar sıvıyağ
Hamuru için;
- 750 gr kadar Un
- 1 tatlı kaşığı tepeleme Tuz
- Aldığı kadar Su
750 gr undan
1 kase kadar un ayırın ve kalanın ortasını açarak havuz gibi yapın. Tuzunu
serpin ve aldığı kadar su ile ne çok sert ne çok yumuşak kıvamda olacak bir
hamur yoğurun ve 9 bezeye bölün. Üzerine nemli bez örterek hamuru dinlendirin. Ben
sabah hazırlayıp öğleye kadar bekletiyorum. Hamurunuz dinlenirken iç
malzemenizi hazırlayın. Kuru soğanları küp şeklinde doğrayın ve sıvıyağda
pembeleşene kadar kavurun. Ardından ince ince doğranmış pırasayı ekleyip birkaç
dakika kadar kavurun. Tuz ve karabiber ekleyin,
soğumaya bırakın. Harç soğuyunca 1 çay bardağı sütü ekleyip karıştırın ve
kenara alın. Hazırladığınız ve dinlendirdiğiniz 9 bezeyi ayırdığınız 1 kase un
ile her biri lahmacun büyüklüğünde olacak kadar açın ve 3 erli grup olacak
şekilde her bir hamurun üzerini fırçayla yağlayın. Üstüne bir hamur daha koyun
onu da yağlayın, üçüncü hamurun üzerine yağ sürmeden bırakın. Yani 9 bezeden araları yağlı 3 katlı 3 ayrı
hamur elde etmiş olacaksınız. İlk yağladığınız 3 katlı yağlı hamuru merdane
veya oklava yardımı ile hazır yufka büyüklüğünde açın ve 4 parçaya bölün. Kestiğiniz hamurun geniş kısmına pırasalı
içten yayın ve kenarlarından hafif katlayarak rulo şeklinde sarın. Yağladığınız
fırın tepsisine yan yana dizin. Diğer yağlı hamurları da aynı şekilde
hazırlayın, toplam 12 rulo börek elde edeceksiniz. Tepsiye dizdiğiniz
böreklerin üzerini yağlayıp soğuk fırına sürüp yüksek ısıda ( 220-230 ) üzeri
kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra temiz bir bez ile üzerini
örtüp yumuşatın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder