21 Nisan 2012 Cumartesi

PIRASALI BÖREK


Malzemeler;
Pırasalı içi için;
  • 1 kg pırasa
  • 2-3 adet kuru soğan
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı kadar sıvıyağ

Hamuru için;
  • 750 gr kadar Un
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme Tuz
  • Aldığı kadar Su

Yapılışı;

750 gr undan 1 kase kadar un ayırın ve kalanın ortasını açarak havuz gibi yapın. Tuzunu serpin ve aldığı kadar su ile ne çok sert ne çok yumuşak kıvamda olacak bir hamur yoğurun ve 9 bezeye bölün. Üzerine nemli bez örterek hamuru dinlendirin. Ben sabah hazırlayıp öğleye kadar bekletiyorum. Hamurunuz dinlenirken iç malzemenizi hazırlayın. Kuru soğanları küp şeklinde doğrayın ve sıvıyağda pembeleşene kadar kavurun. Ardından ince ince doğranmış pırasayı ekleyip birkaç dakika kadar kavurun.  Tuz ve karabiber ekleyin, soğumaya bırakın. Harç soğuyunca 1 çay bardağı sütü ekleyip karıştırın ve kenara alın. Hazırladığınız ve dinlendirdiğiniz 9 bezeyi ayırdığınız 1 kase un ile her biri lahmacun büyüklüğünde olacak kadar açın ve 3 erli grup olacak şekilde her bir hamurun üzerini fırçayla yağlayın. Üstüne bir hamur daha koyun onu da yağlayın, üçüncü hamurun üzerine yağ sürmeden bırakın.  Yani 9 bezeden araları yağlı 3 katlı 3 ayrı hamur elde etmiş olacaksınız. İlk yağladığınız 3 katlı yağlı hamuru merdane veya oklava yardımı ile hazır yufka büyüklüğünde açın ve 4 parçaya bölün.  Kestiğiniz hamurun geniş kısmına pırasalı içten yayın ve kenarlarından hafif katlayarak rulo şeklinde sarın. Yağladığınız fırın tepsisine yan yana dizin. Diğer yağlı hamurları da aynı şekilde hazırlayın, toplam 12 rulo börek elde edeceksiniz. Tepsiye dizdiğiniz böreklerin üzerini yağlayıp soğuk fırına sürüp yüksek ısıda ( 220-230 ) üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra temiz bir bez ile üzerini örtüp yumuşatın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder